Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate - Viziunea României

16 aprilie 2019 Hotel Marriott, Bucuresti
  • 50-mas-2-1920-1080-ro.jpg
Concept

Sistemul internaţional stabilit în urma celui de-al Doilea Război Mondial se confruntă cu provocări uriaşe provenind din aproape fiecare dimensiune a existenţei noastre de astăzi. Caracterul din ce în ce mai complex, interconectat şi transnaţional al acestor provocări subliniază importanţa absolută a continuării cooperării transatlantice şi a construirii noi punţi între oamenii şi popoarele care împărtăşesc aceleaşi valori şi preocupări majore de securitate. Din cauza crizelor şi conflictelor devastatoare şi adesea de lungă durată răspândite pe tot globul, şi chiar până la discontinuităţile mari şi profunde ale societăţii contemporane, se pare că nesiguranţa şi frustrarea au devenit un sens dominant al oamenilor din întreaga lume.  Este extrem de important ca Europa să rămână în centrul securităţii transatlantice, iar Europa Centrală şi de Est ar trebui să joace un rol central în modelarea viitorului securităţii europene. În special, membrii NATO din flancul estic au nevoie de asigurare permanentă a securităţii şi aranjamente consecvente pentru o prezenţă militară sporită în regiune. La est, UE este preocupată de încălcarea ordinii europene de securitate, iar regiunea Mării Negre prezintă probleme complexe de securitate, fiind "o intersecţie critică a coridoarelor est-vest şi sud-nord". România se află la răscrucea tuturor acestor probleme de insecuritate şi, prin urmare, un actor strategic pentru orice strategie globală de securitate europeană şi transatlantică.  Acest moment de incertitudini fără precedent a ridicat întrebări fundamentale despre arhitectura noastră de guvernare globală. Printre cei mulţi de la care se aşteaptă răspunsuri sunt nu numai politicienii, ci şi mediul academic şi societatea civilă care trebuie să colaboreze pentru a veni cu un design inovator fezabil al lumii noastre viitoare în ceea ce va deveni Era Globalizării 4.0 .  

Obiective

Dezbaterea temelor fierbinţi ale contradicţiilor de viziune şi strategie de securitate de pe cele două maluri ale Atlanticului în contextul reafirmării factorilor tradiţionali de putere şi a primordialităţii statalităţii pe scena internaţională. Analiza sensului şi anvergurii coliziunii dintre modelele unilaterale şi multilaterale de securitate în actualul context de securitate euroatlantică. Problematizarea temelor supravieţuirii sau întăririi cooperării transatlantice în perioada marilor strategii de tip „First” şi a transformărilor geopolitice globale sub impactul globalizării 4.0. Marcarea actorilor naţionali, regionali şi globali de securitate şi a iniţiativelor acestora pentru creşterea parteneriatului şi interoperabilităţii transatlantice, aşa cum se văd de la Bucureşti. Analiza convergenţelor de securitate ale SUA şi UE în Regiunea Mării Negre, precum şi a impactului ameninţărilor hibride asupra acestui areal, cu accent pe rolul central al României în asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale. Supunerea spre dezbatere a formelor şi formatelor apărării comune împotriva influenţei şi acţiunilor ostile ale Rusiei în centrul şi estul Europei. Identificarea rolului şi aspectelor critice ale parteneriatelor de securitate şi intelligence dintre zonele militare şi civile euroatlantice de responsabilitate şi iniţiativă. Analiza impactului noilor tehnologii asupra securităţii transatlantice şi identificarea unor modele inovative pentru securitatea viitorului, cu accent pe inteligenţa artificială, securitatea cibernetică şi creşterea autonomiei sistemelor complexe de armament.

Cui ne adresăm

Conferinţa „Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate - Viziunea României” se adresează factorilor de decizie şi specialiştilor din domeniile securităţii, apărării şi afacerilor europene care activează în domeniile public sau privat, mediului academic şi de cercetare a problematicilor de securitate naţională şi internaţională, precum şi tuturor celor interesaţi de înţelegerea şi anticiparea dinamicilor actuale de securitate regională şi a locului ocupat de România în arhitectura euroatlantică de securitate.

SUBIECTELE CONFERINȚEI
  • 1. Provocările securităţii într-o lume a “primordialităţilor”

  • 2. Naţional, regional şi global într-o arhitectură de guvernare globală supusă contestărilor

  • 3. Factori de (In)securitate ai schimbării într-o lume din ce în ce mai confuză

  • 4. Tehnologii emergente care modelează noul sistem global aflat în ascensiune

  • 5. Concluzii

SPEAKERI

  • Imaginea speakerului Charles Charles "Chuck" Wald

    Fost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania

  • Imaginea speakerului Carol Rollie Flynn Carol Rollie Flynn

    Profesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C.

  • Imaginea speakerului Anthony Pfaff Anthony Pfaff

    Profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost ataşat militar în Orientul Mijlociu

  • Imaginea speakerului Arnold Dupuy Arnold Dupuy

    Asociat la Booz Allen Hamilton si analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA

  • Imaginea speakerului Jeffrey Bonvicin Jeffrey Bonvicin

    Consilier senior la Pacific Northwest National Laboratory, Washington DC. Fost ofiţer senior de intelligence in CIA

  • Imaginea speakerului Hans-Lothar Domröse Hans-Lothar Domröse

    Fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum

  • Imaginea speakerului George Sharkov George Sharkov

    Consilier în domeniul securităţii cibernetice al ministrului Apărării din Bulgaria

  • Imaginea speakerului Arvydas Pocius Arvydas Pocius

    Ambasadorul Lituaniei la Bucureşti

  • Imaginea speakerului Cristian Diaconescu Cristian Diaconescu

    Ambasador, fost ministru al Justiţiei şi de Externe

  • Imaginea speakerului Silviu Rogobete Silviu Rogobete

    Profesor de filosofie la Universitatea de Vest din Timişoara, fost consul general al României în Africa de Sud

  • Imaginea speakerului Adrian Curaj Adrian Curaj

    Fost ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Directorul general al UEFISCDI

  • Imaginea speakerului Iulian Chifu Iulian Chifu

    Fost consilier prezidenţial pentru Afaceri strategice şi Securitate internaţională al Preşedintelui României

  • Imaginea speakerului George Ciamba George Ciamba

    Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene

  • Imaginea speakerului Flaviu Turcu Flaviu Turcu

    Profesor asociat la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca

  • Imaginea speakerului Liliana Popescu Liliana Popescu

    Prorector al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative

  • Imaginea speakerului Sergiu Medar Sergiu Medar

    Fost consilier pentru Securitate naţională al Preşedintelui României şi fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii

  • Imaginea speakerului Niculae Iancu Niculae Iancu

    Coordonatorul conceptului

AGENDA

Agenda conferinţei - 16 Aprilie 2019 16-04-2019 Hotel JW Marriott
Înregistrare participanţi

Deschiderea Conferinţei

Speakeri

Charles "Chuck" WaldFost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania

Sergiu MedarFost consilier pentru Securitate naţională al Preşedintelui României şi fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii

1. Provocările securităţii într-o lume a “primordialităţilor”

• Care este geopolitica erei Globalizării 4.0? • Unilateralitate şi multilateralitate într-o lume dificilă a globalizării • Viitorul cooperării transatlantice. O singură viziune, mai multe abordări Geopolitica zilelor nostre este conturată atât de forţele de contracţie divergente ale noii ere a competiţiei marilor puteri, cât şi de expansiunea rezultată în urma Globalizării 4.0. Cum funcţionează clasicele concepte de unitelaritate şi multilateralitate în noul sistem internaţional? Cum este va fi lumea schimbată de marile strategii ale „liderilor”? Cum poate supravieţui sau chiar creşte cooperarea transatlantică într-o lume a competiţiei multilateraliste/unilateraliste?

Speakeri

Arnold DupuyAsociat la Booz Allen Hamilton si analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA

Hans-Lothar DomröseFostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum

George CiambaMinistrul Delegat pentru Afaceri Europene

Moderatori

Charles "Chuck" WaldFost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania

Pauza de cafea

2. Naţional, regional şi global într-o arhitectură de guvernare globală supusă contestărilor

• Actori ai securităţii naţionale, regionale şi globale şi iniţiative care intensifică parteneriatul şi interoperabilitatea transatlantică • Convergenţele de securitate ale EU şi SUA în regiunea Mării Negre • Nivelul critic al parteneriatului de informaţii şi securitate în mediul civil şi militar Creşterea naţionalismului şi expansiunea iliberalismului creează din ce în ce mai multe schimbări în arhitectura conducerii globale de astăzi, inclusiv în structura transatlantică. Aşadar, ne aflăm în faţa momentului în care actorii securităţii naţionale, regionale şi globale şi iniţiativele care au promovat parteneriatul transatlantic pentru mai multe decenii trebuie să îşi consolideze şi să îşi unească acţiunile pentru a proteja şi spori democraţia şi securitatea. Parteneriatele realizate la nivelul securităţii şi al informaţiilor din cadrul mediului militar şi civil se confruntă, din acestă perspectivă, cu momente critice.

Speakeri

Carol Rollie FlynnProfesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C.

Iulian ChifuFost consilier prezidenţial pentru Afaceri strategice şi Securitate internaţională al Preşedintelui României

Liliana PopescuProrector al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative

Moderatori

Sergiu MedarFost consilier pentru Securitate naţională al Preşedintelui României şi fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii

Prânz

3A. Factori de (In)securitate ai schimbării într-o lume din ce în ce mai confuză

• Problemele cheie ale lumii şi mişcările care schimbă societatea- ameninţări hibride într-o lume hidribă. Apărarea comună în faţa influenţei ruse şi a ameninţărilor hibride. • Din adâncurile ambiguităţii către culmile nesiguranţei • Abordări inovatoare pentru viitorul securităţii Odată cu desfăşurarea globalizării în planul sistemului internaţional, conceptul de putere se sbhimbă din ce în ce mai mult. Semnificaţia influenţei şi a controlului este mai degrabă complexă şi multidimensională decât materială, cea din urmă purtând semnificaţia de „mare putere”. Astfel, problemele cheie ale lumii şi mişcările care schimbă societatea de astăzi sunt extrem de influenţate de ceea era numit în perioada de după Războiul Rece „putere neclară”. Asta înseamnă că s-a shimbat şi s-a diversificat puterea în materie de securitate internaţională a diverse ţări şi actori globali. Prin „putere neclară” ne referim la două elemente importante ale contemporaneităţii: „puterea sistemelor” şi „puterea celor slabi”. Ambele pot fi folosite ca sursă importantă de putere pentru efortul de influenţă ca parte a unei lumi hibride într-o continuă creştere. Aceste noi tipuri de ameninţăti hibride cer abordări inovatoare pentru viitorul securităţii.

Speakeri

Anthony PfaffProfesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost ataşat militar în Orientul Mijlociu

Arvydas PociusAmbasadorul Lituaniei la Bucureşti

Cristian DiaconescuAmbasador, fost ministru al Justiţiei şi de Externe

Flaviu TurcuProfesor asociat la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca

Moderatori

Silviu RogobeteProfesor de filosofie la Universitatea de Vest din Timişoara, fost consul general al României în Africa de Sud

3B. Tehnologii emergente care modelează noul sistem global aflat în ascensiune

• Inteligenţă Artificială- de la entuziasm la anxietate în cadrul unei lumi ieşite de sub control • A cui securitate cibernetică? Securitatea provoacă îngrijorări cu privire la nemaivăzutele progresele ale tehnologiei • Impactul noilor tehnologii şi platforme asupra Guvernului- de la reglementări la adaptabilitate În următoarele decenii, tehnologiile emergente vor schimba radical societatea. Tehnologiile susţinute şi disruptive precum inteligenţa artificială, robotica sau biologia sintetică vor intra în normalitate, iar efectul acestora asupra vieţii umane şi a securităţii va fi aproape imposibil de înţeles şi perceput din punct de vedere obiectiv. Datele personale şi confidenţialitatea, locurile de muncă şi drepturile forţei de munca, neliniştea şi conflictele sunt doar câteva dintre domeniile care vor fi afectate de impactul masiv al tehnologiilor emergente. Este momentul ca acest impact asupra guvernelor şi al securităţii să fie evaluat şi speculat, dar şi să se contureze noi arhitecturi ale securităţii, de la strategii la adaptabilitate, care să facă faţă schimbărilor provocate de o lume din ce în ce mai cibernetică şi autonomă.

Speakeri

Jeffrey BonvicinConsilier senior la Pacific Northwest National Laboratory, Washington DC. Fost ofiţer senior de intelligence in CIA

George SharkovConsilier în domeniul securităţii cibernetice al ministrului Apărării din Bulgaria

Adrian CurajFost ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Directorul general al UEFISCDI

Moderatori

Niculae IancuCoordonatorul conceptului

Pauza de cafea

Concluzii

Speakeri

Charles "Chuck" WaldFost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania

Sergiu MedarFost consilier pentru Securitate naţională al Preşedintelui României şi fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii

LOCAȚIE

Hotel Marriott, Bucuresti Calea 13 Septembrie 90, Bucuresti 050726

SPONSORI ȘI PARTENERI

ROMAERO

website: romaero.com

Romaero SA este o companie din România cu capital majoritar de stat, care activează în industria aerospaţială. Acţiunile Romaero sunt listate la categoria de bază a pieţei Rasdaq, sub simbolul RORX. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, cu 51,90% din capital, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) are o participaţie de 25,85%, iar Fondul Proprietatea controlează 21% din acţiuni.

THALES

website: thalesgroup.com/en/countries/europe/romania

Thales Group este o companie multinaţională franceză care proiectează şi construieşte sisteme electrice şi oferă servicii pentru pieţele aerospaţiale, apărare, transport şi securitate. Sediul său se află în La Défense (cartierul de afaceri din Paris), iar acţiunile sale sunt listate la Euronext Paris. Este deţinută parţial de stat de către guvernul francez şi are operaţiuni în mai mult de 56 de ţări. Thales are 64.000 de angajaţi şi a generat venituri în valoare de 14,9 miliarde de euro în 2016. Este de asemenea al 10-lea cel mai mare contractant de apărare din lume, iar 55% din totalul vânzărilor sale sunt vânzări militare.

TID GROUP

website: http://tid-group.us/

TID Group este o companie privată, independentă şi non-partizană, care furnizează servicii integrate sau adaptate de consultanţă, informare şi comunicare strategică şi operaţională, intelligence şi securitate, intermediere afaceri, cercetare ştiinţifică şi dezbatere academică şi profesională, instruire şi pregătire permanentă, precum şi activităţi culturale adaptate la responsabilitatea socială care decurge din viziunea companiei. TID Group este singura companie care îmbină inovativ, armonios şi holistic gândirea critică, creativă şi strategică, potenţialul şi mijloacele de comunicare strategică, ştiinţifică şi specializată, excelenţa în cercetare şi analiză, competenţa în educaţie şi instruire, calitatea în consultanţă şi mentorat şi încrederea şi siguranţa în intermedierea afacerilor şi brokerajul tehnic, tehnologic şi ştiinţific.

MEDIACENTER

Download

MAS - RAPORT SĂPTĂMÂNAL (01.04 – 07.04.2019)

Raport saptamanal

pdf

MAS - RAPORT SĂPTĂMÂNAL (11.03 – 17.03.2019)

Raport saptamanal

pdf

Video

Jeffrey Bonvicin, după 32 de ani în CIA, vorbeşte despre experţii români în cibernetică

Interviuri de la Conferinţă

Punţi de securitate transatlantică

Promo Conferinţă

Punţi de securitate transatlantică

Speakeri Conferinţă

MAS Talks / Apărarea europeană într-o Uniune neliniştită - cu ambasadorul Mihnea Motoc, consilier pentru Apărare al preşedintelui Comisiei Europene

MAS Talks - 07.03.2019

James Jay Carafano, vicepreşedinte al Heritage Foundation (1)

Interviu

James Jay Carafano, vicepreşedinte al Heritage Foundation (2)

Interviu

Știri