Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri

20 Noiembrie 2018 Hotel JW Marriott, Bucuresti
  • 12-mas-1920-1080-cartoane.jpg
  • 14-img-3565a-result.jpg
  • 15-img-3688a-result.jpg
  • 16-img-3696-result.jpg
  • 17-img-3948-result.jpg
Concept

Monitorul Apărării şi Securităţii, un produs media al Mediafax, organizează în 20 noiembrie conferinţa naţională "Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri". Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale. La conferinţă vor participa reprezentanţi ai mediului academic civil şi militar, oficialităţi ale instituţiilor statului, diplomaţí, parlamentari, foşti miniştri de Externe şi ai Apărării, repezentanţi ai mediului de afaceri şi asociativ din industria de apărare.  

Obiective

Conferinţa îşi propune să ofere o perspectivă asupra diferenţelor conceptuale şi a convergenţelor teoretice ale securităţii naţionale în evoluţia sa, în cadenţa transformărilor care au marcat succesiunea secvenţelor istorice ale ultimei sute de ani. Dezbaterea va urmări identificarea caracteristicilor securităţii naţionale în fiecare perioadă, a influenţelor definitorii asupra formelor de manifestare a acesteia, a curentelor de gândire dominantă, a formatelor de expresie strategică, a soluţiilor de instituţionalizare şi a modalităţilor de comunicare a reperelor sale fundamentale. Totodată, va fi abordată dinamica cuprinderii conceptului de securitate naţională, începând de la valenţa sa realist-militaristă şi mergând până la dilemele incongruenţelor contemporane de natură ideologică, tehnologică sau socială. De asemenea, conferinţa va evidenţia premisele de evoluţie a semnificaţiei acestui concept într-un mediu de securitate considerat din ce în ce mai turbulent şi volatil în raport cu locul şi rolul României în cadrul arhitecturii internaţionale de securitate.

Cui ne adresăm

Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri" este prima dintr-o serie de conferinţe organizate de Monitorul Apărării şi Securităţii, care îşi doresc a fi un loc de întâlnire şi dezbatere între reprezentanţii şi decidenţii din mediul civil, militar, asociativ, de afaceri implicaţi în domeniile strategice ale apărării şi securităţii naţionale.

SUBIECTELE CONFERINȚEI
  • 1. Securitatea naţională de la consolidarea unităţii, independenţei şi suveranităţii statului naţional unitar la falimentul păcii europene.

  • 2. Securitatea naţională în perioada Războiului Rece. Singuri împotriva tuturor?

  • 3. Regăsirea identităţii europene şi a democraţiei. Viitorul securităţii naţionale este al surprizelor strategice sau al gândirii strategice anticipative?

  • 4. Securitatea naţională şi Securitatea comună în epoca (in)stabilităţii globale şi (in)certitudinilor majore de securitate. Este pregătită economia românească pentru a face faţă provocărilor de securitate ale viitorului?

SPEAKERI

AGENDA

Agenda conferinţei 20-11-2018 Hotel JW MArriott
Deschiderea Conferinţei

Speakeri

Ştefan DanilăGeneral (r), Dr. - coordonator proiect Monitorul Apărării şi Securităţii

Securitatea naţională de la stabilizarea statului naţional unitar la falimentul păcii europene

Speakeri

Nicolae NastaSecretar de stat

Adrian CioroianuAmbasador

Alexandru OscaCercetător

Sergiu CelacAmbasador

Manuel StănescuCercetător

Ştefan DanilăGeneral (r), Dr. - coordonator proiect Monitorul Apărării şi Securităţii

Pauza de cafea

Securitatea naţională în perioada Războiului Rece

Speakeri

Petre OtuProf. univ. dr.

Florian BanuDr.

Mişa Popic

Pauza de cafea

Regăsirea identităţii europene şi a democraţiei. Viitorul securităţii naţionale este al surprizelor strategice sau al gândirii strategice anticipative?

Speakeri

Alex Stoenescu

Cristian DiaconescuAmbasador, fost ministru al Justiţiei şi de Externe

Şerban CioculescuCercetător

Nicolae Ciucă G-ral dr.

Moderatori

Sergiu MedarFost consilier pentru Securitate naţională al Preşedintelui României şi fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii

Pauza de cafea

Securitatea naţională şi Securitatea comună în epoca (in)stabilităţii globale şi (in)certitudinilor majore de securitate. Este pregătită economia românească pentru a face faţă provocărilor de securitate ale viitorului?

Speakeri

Constantin IonescuConsilier de Stat, Directorul Oficiului Informaţii Integrate, din cadrul Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale

Iulian ChifuFost consilier prezidenţial pentru Afaceri strategice şi Securitate internaţională al Preşedintelui României

Viorel Manole

Moderatori

Niculae IancuCoordonatorul conceptului

LOCAȚIE

Hotel JW Marriott, Bucuresti Calea 13 Septembrie 90, Bucuresti 050726

SPONSORI ȘI PARTENERI

ROMAERO

website: romaero.com

Romaero SA este o companie din România cu capital majoritar de stat, care activează în industria aerospaţială. Acţiunile Romaero sunt listate la categoria de bază a pieţei Rasdaq, sub simbolul RORX. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, cu 51,90% din capital, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) are o participaţie de 25,85%, iar Fondul Proprietatea controlează 21% din acţiuni.

MEDIACENTER