Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate - Viziunea României

16 aprilie 2019 Hotel Marriott, Bucuresti

SPEAKERI

Charles "Chuck" Wald Fost locţiitor al comandantului forţelor US dislocate in Stuttgart, Germania

General Wald are o experienţă semnificativă atât în ​​domeniul militar, cât şi în cel al afacerilor şi este expert în materie de achiziţii de avioane şi armament; combaterea terorismului; politica energetică naţională şi de securitate internaţională. În timpul carierei sale remarcabile, a ocupat postul de comandant adjunct al Comandamentului European al SUA din Stuttgart, Germania, responsabil pentru toate forţele americane care operează în 91 de ţări din Europa, Africa, Rusia, părţi din Asia şi Orientul Mijlociu şi mare parte a Oceanului Atlantic. Înainte de aceasta, a servit drept şef adjunct al personalului Forţelor Aeriene din S.U.A. pentru operaţiunile aeriene şi spaţiale de la Pentagon. Wald a primit distincţii şi decoraţiuni militare majore, printre care medalia de merit pentru serviciu în slujba apărării, medalia pentru servicii înalte de şi crucea pentru servicii aeriene cu distincţie. Este absolvent al Universităţii de Stat din North Dakota şi a obţinut o diplomă de masterat în relaţiile internaţionale de la Universitatea Troy. De asemenea, a absolvit cursuri la Universitatea Harvard şi la Colegiul Naţional de Război.

Carol Rollie Flynn Profesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C.

Carol Rollie Flynn, cercetător ştiinţific la Programul de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, este fondatorul şi directorul principal al companiei de servicii profesionale Singa Consulting. Veteran cu 30 de ani de activitate în cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), doamna Flynn a deţinut funcţii executive de rang înalt, printre care directorul Academiei de Leadership al CIA, directorul Biroului Relaţii de Informaţii Externe, directorul adjunct asociat al Centrului Naţional pentru Combaterea Terorismului, director executiv al Centrul de combatere a terorismului CIA şi şef de agenţie în centre importante din Asia de Sud-Est şi America Latină. Are o vastă experienţă în operaţiunile de informaţii externe, în securitate şi în contrainformaţii. Doamna Flynn este, de asemenea, profesor adjunct la Şcoala de Studii de Securitate din cadrul Serviciului de Externe / Securitate al Universităţii din Georgetown, unde a co-supervizat Forţa Naţională de Securitate în Domeniul Securităţii Naţionale (NSCITF), care a efectuat cercetări privind Terorismul Lone Wolf, combaterea extremismului şi ameninţări interne.

Anthony Pfaff Profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army. Fost ataşat militar în Orientul Mijlociu

Dr. Anthony Pfaff este, în prezent, profesor şi cercetător pentru profesia militară şi etică la Institutul de Studii Strategice (SSI), US Army War College, Carlisle, PA. Colonel în retragere şi ofiţer al zonei de externe (FAO) pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Dr. Pfaff a lucrat recent ca director pentru Irak în cadrul personalului Consiliului de Securitate Naţională. Ultimul său post activ a fost de consilier militar superior al Departamentului de Stat în perioada 2013-2016, unde a servit în cadrul personalului de planificare a politicilor, oferind consultanţă pe afaceri cibernetice, militare regionale, regiunea Golfului Arab, Iran şi reforma asistenţei sectorului de securitate.

Arnold Dupuy Asociat la Booz Allen Hamilton si analist senior pe teme de Securitate energertică la Departamentul Apărării din SUA

Arnold Dupuy este angajat al Booz Allen Hamilton şi lucrează în calitate de analist la Departamentul Apărării din S.U.A., în biroul secretarului adjunct adjunct al Apărării pentru Energia Operaţională (ODASD (OE)). La OE, Dr. Dupuy întocmeşte analize calitative şi cantitative ale riscurilor energetice operaţionale pentru asigurarea misiunii. Un domeniu special de interes este legătura dintre energia cibernetică şi provocările geo-politice şi militare operaţionale ale securităţii energetice în cadrul Alianţei Transatlantice, în special în cadrul "Flankului Est" al NATO. Veteran al Armatei Statelor Unite, după 25 de ani de serviciu activ şi în rezervă, ultima misiune majoră a lui Dr. Dupuy a fost în Afganistan, unde a câştigat Steaua de Bronz şi medaliile expediţionare ale războiului global asupra terorismului. În 2016, Dr. Dupuy a absolvit un doctorat în Planificare, Guvernanţă şi Globalizare la Institutul Politehnic din Virginia şi la Universitatea de Stat (Virginia Tech). Titlul lucrării sale de dizertaţie este "Schimbarea modelelor de regionalism şi securitate în zona extinsă a Mării Negre: Impactul transformării energiei". Este profesor adjunct de ştiinţe politice la Virginia Tech şi Universitatea George Mason, predând politica internaţională şi geopolitică energetică.

Jeffrey Bonvicin Consilier senior la Pacific Northwest National Laboratory, Washington DC. Fost ofiţer senior de intelligence in CIA

Jeffrey Bonvicin este consilier principal la Laboratorul Naţional Nord-Vest Pacific, cu sediul în zona Washington, DC. A început să lucreze la PNNL în octombrie 2017, după ce a încheiat o carieră de 32 de ani în cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) ca Senior Intelligence Officer (SIS). La CIA, s-a concentrat pe chestiuni cibernetice, de securitate, de informaţii financiare, contraterorism, contraproliferare şi contrainformaţii. A efectuat patru turnee în străinătate în regiunea Europa / Eurasia, în plus faţă de călătorii în întreaga lume.

Hans-Lothar Domröse Fostul comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum

Hans Lothar Domrose este CEO şi fondator la Domröse-Consulting. Hans Lothar Domrose este ofiţer de rang înalt al armatei germane, fost comandant al comandamentului Forţelor Comune Aliate Brunssum. În 2011, Domröse a devenit reprezentantul militar german MC / NATO şi UE la Bruxelles.

George Sharkov Consilier în domeniul securităţii cibernetice al ministrului Apărării din Bulgaria

Dr. George Sharkov este consilier al ministrului apărării şi a fost coordonator naţional pentru securitatea informatică pentru guvernul bulgar 2014-2017, consilier al primului ministru în 2017. El a condus dezvoltarea strategiei naţionale de securitate cibernetică a Bulgariei , adoptată în 2016. Are un doctorat in Inteligenta Artificiala (AI), cu specializare in Informatică aplicată, termografie si genetică, sisteme inteligente. Începând cu 1994, a gestionat echipe internaţionale de software pentru sisteme financiare, e-business şi pieţe electronice inovatoare. Din 2003 este directorul executiv al Institutului European de Software - Centrul de Est din Europa, cu Laboratorul de Cyber Resiliency. Începând cu anul 2016, este şi şeful Laboratorului Cybersecurity din Sofia Tech Park. Este instructor şi evaluator pentru managementul calităţii software-ului, securitatea informatică şi rezilienţa (SEI / CERT RMM), calitatea software-ului de predare, securitatea informatică şi rezilienţa în afaceri la trei universităţi de vârf. Pionier în dezvoltarea ecosistemelor digitale, cercetarea cibernetică şi AI, susţinerea startup-urilor, competitivitatea digitală a IMM-urilor.

Arvydas Pocius Ambasadorul Lituaniei la Bucureşti

Excelenţa Sa, Dl Pocius, este Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Lituania în România. Amb. Arvydas Pocius va oferi perspective informate şi profunde cu privire la problemele şi tendinţele globale-cheie care conduc schimbările securităţii transatlantice, subliniind modul în care flancul estic al alianţei trebuie consolidat pentru a face faţă provocărilor fără precedent ale securităţii lumii contemporane.

Cristian Diaconescu Ambasador, fost ministru al Justiţiei şi de Externe

Cristian Diaconescu este în prezent profesor în Dreptul Internaţional, ambasador şi membru al Grupului Naţiunilor Unite pentru Persoanele Eminente pentru Neproliferarea Armamentelor Nucleare. A fost Ministrul Afacerilor Externe al României din 2008 până în 2009 şi în 2012. Diaconescu a fost membru al Senatului României între 2004 şi 2012 şi a deţinut funcţia de Vicepreşedinte al Senatului între 2011 şi 2012. În 2004 a ocupat funcţia de Ministru al Justiţiei . Înainte de aceasta, a fost secretar de stat pentru afaceri bilaterale la Ministerul Afacerilor Externe şi adjunct al şefului misiunii la ONU şi la Misiunea OSCE de la Viena.

Silviu Rogobete Profesor de filosofie la Universitatea de Vest din Timişoara, fost consul general al României în Africa de Sud

Silviu Rogobete a revenit în funcţia de profesor, predând în domeniul filosofiei morale aplicate la Catedra de Ştiinţe Politice, Universitatea de Vest din Timişoara (2013), după ce a ocupat postul de consul general al României în Africa de Sud (2006-2013). În prezent, profesorul Rogobete este directorul şcolii doctorale de filosofie, sociologie şi ştiinţe politice, precum şi directorul Biroului de parteneriate strategice şi diasporă la Universitatea de Vest din Timişoara. Predă cursuri privind drepturile omului, antropologia filosofică şi politică, religia şi politica, diplomaţia şi afacerile externe, globalizarea şi securitatea umană. În octombrie 2016 a fost numit profesor asociat extraordinar la Universitatea Stellenbosch (Şcoala de Conducere Publică) din Africa de Sud.

Adrian Curaj Fost ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Directorul general al UEFISCDI

Adrian Curaj este fostul ministru al educaţiei şi cercetării ştiinţifice naţionale. Este şeful Catedrei UNESCO privind politicile de ştiinţă şi inovare de la Universitatea Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică. Adrian Curaj a ocupat poziţia de consultant pentru Banca Mondială, UNESCO, UNIDO, ETF şi CE pentru studii în domeniul învăţământului terţiar, al ştiinţei şi inovării şi al prognozelor. A fost implicat activ ca lider de proiect, lider de ţară sau de grup şi expert în numeroase proiecte de cercetare (inclusiv FP7, H 2020, SEE şi INTERREG) şi a publicat numeroase lucrări şi cărţi, majoritatea în ceea ce priveşte predicţiile, învăţământul superior şi politicile de cercetare şi inovare. Adrian Curaj este membru al Consiliului de Administraţie al Comisiei Fulbright din România şi membru al Academiei Mondiale de Artă şi Ştiinţă (WAAS).

Iulian Chifu Fost consilier prezidenţial pentru Afaceri strategice şi Securitate internaţională al Preşedintelui României

Profesorul Iulian Chifu a fost Preşedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning din anul 2014. A fost Consilier pentru Politica Externă, de Securitate şi Apărare pentru Preşedintele Camerei Deputaţilor din România între 2015-2016. În prezent, este Consilier al Senatului României din iulie 2016. Domnul Chifu a fost Consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice şi Securitate Internaţională, Preşedinţia României, între 2012-2014 şi Consilier prezidenţial pentru Afaceri Strategice, Securitate şi Politică Externă în perioada 2011-2012 .

George Ciamba Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene

George Ciamba este ministrul român delegat pentru afaceri europene şi diplomat de carieră, care lucrează la Ministerul Afacerilor Externe al României din decembrie 1990. În calitate de secretar al afacerilor bilaterale şi strategice din zona euro-atlantică (din ianuarie 2017 până la 13 noiembrie 2018) a abordat o gamă largă de subiecte, de la afacerile strategice - inclusiv NATO, SUA, dezarmare şi neproliferare, drepturile minorităţilor - relaţiile bilaterale cu statele membre ale UE, ţările candidate şi formatele de cooperare regională. În anul 2016, în calitate de Reprezentant Special pentru Diplomaţie Economică, a contribuit activ la promovarea şi dezvoltarea proiectelor economice în care România are interese strategice, precum şi la consolidarea relaţiilor inter-instituţionale pentru reprezentarea internaţională a ţării în domeniul economic. Înainte de aceasta, din noiembrie 2012, a fost secretar de stat pentru afaceri europene. În această calitate, a promovat o participare activă a României la toate nivelurile UE şi contribuţia naţională la elaborarea politicilor UE. A coordonat poziţiile sectoriale exprimate în toate configuraţiile Consiliului UE şi a participat la Consiliul General de Afaceri (GAC). Înainte de numirea sa în funcţia sa de secretar de stat, George Ciamba a fost ambasadorul României în Republica Elenă. Între iulie 2003 şi ianuarie 2005 a fost Secretar de Stat, întâi pentru Afaceri Multilaterale şi apoi Afaceri Globale, în cadrul MAE. În timpul acestui mandat, a coordonat dosarele referitoare la UE (Conferinţa interguvernamentală), NATO, Consiliul Europei, ONU şi alte organizaţii internaţionale.

Flaviu Turcu Profesor asociat la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca

Flaviu Turcu este licenţiat şi deţine titlul de doctor în fizică la Universitatea Babeş-Bolyai, în anii 2001 şi respectiv 2007. În timpul şcolii, Turcu a colaborat cu colegiul Marie Curie de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, unde a lucrat la dezvoltarea instrumentelor de microscopie a forţei de rezonanţă magnetică (MRFM). În perioada 2010 - 2012 a fost cercetător asociat la Laboratorul Naţional de Cercetare Nord-Vest (PNNL) al DOE din Richland WA, unde a fost elaborat instrumentul pentru rezonanţa magnetică nucleară (MAS) de înaltă presiune şi temperatură. Capacitatea a fost implementată pentru a înţelege parametrii asociaţi cu stocarea subterană a CO2. Tehnologia Pressurized Magic Angle Spinning (PMAS) a primit în 2015 premiul R & D 100. Dr. Turcu sa reîntors la Universitatea Babeş-Bolyai în calitate de asistent universitar în 2013. Interesele sale de cercetare sunt în domeniul capabilităţilor senzoriale de instrumentare şi a aplicaţiilor lor în abordarea problemelor fizice, chimice şi biologice care provocă lumea de astăzi. Turcu a fost implicat în afaceri ca partener de conducere al unei entităţi cu profit (2000 - 2008) şi a unei organizaţii de lansare a tehnologiei (2014 -) şi este un susţinător entuziast al antreprenoriatului. În cursul anului 2018, Turcu a fost consilierul personal al ministrului român pentru cercetare şi inovare. În prezent, este membrul consiliului de administraţie al Organizaţiei pentru Ştiinţă şi Tehnologie (STB) al NATO (STB), precum şi membru al grupului tehnic SAS 118 din cadrul panelului SAS.

Liliana Popescu Prorector al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative

Liliana Popescu este profesor asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA) Bucureşti - în prezent prorector. A fost consilier al ministrului şi director al Unităţii de Planificare Politică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României (1998 - 1999). Liliana Popescu deţine un doctorat de la Universitatea din Manchester, Departamentul de Guvern (1996). Publicaţii. Cărţi: Construcţia Uniunii Europene. Bucureşti: Ed.C.H.Beck, 2009. Politica de gen. Bucureşti: Ed. Maiko, 2004. Libertatea individuală şi manipularea politică. Bucureşti: Politeia-SNSPA, 2003. Fondator şi redactor-şef al Jurnalului Român de Societate şi Politică (din 2001). A fost Foreign Policy Romania Ambassador şi contribuitor la jurnal. Interviuri şi participări media: DIGI24, Realitatea TV, TVR, TVRomania Internaţional, B1TV; Radio România Actualităţi, Radio Europa Liberă, Revista Capital, Europa -TV Chişinău; CNN, BBC.

Sergiu Medar Fost consilier pentru Securitate naţională al Preşedintelui României şi fost şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii

Sergiu Medar are o vastă experienţă în domeniul Business Intelligence şi Competitive Intelligence, o experienţă acumulată pe parcursul carierei sale ca Şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii şi membru al Consiliului Suprem de Apărare Naţională, Consilier de Securitate Naţională pentru Administraţia Prezidenţială; Şef al Direcţiei de informaţii militare şi director general al Direcţiei Generale de Informaţii pentru Apărare. A fost ataşat de militar al României în SUA, Canada, Brazilia şi Argentina. Este profesor asociat la Academia Naţională de Informaţii, unde predă Diplomaţia de Apărare şi Războiul Informaţional, şi la Academia de Ştiinţe Economice, unde preda Business Intelligence Competitive. A oferit consultanţă în domeniul Inteligenţei Competitive de Afaceri pentru companii naţionale şi multinaţionale. Domeniul său de expertiză este compus din: Business Competitive Intelligence, Negociere, Management de criza şi Protocolul de Afaceri.

Niculae Iancu Coordonatorul conceptului

Niculae Iancu este specialist în securitate naţională. A lucrat în domeniul cooperării militare internaţionale şi al planificării strategice, având expertiză relevantă în domeniul NATO, al operaţiunilor multinaţionale, al planificării integrate şi al politicilor publice în domeniile securităţii, apărării şi serviciilor de informaţii. Are peste 20 de ani de experienţă în domeniul cercetării în domeniul apărării şi al securităţii, precum şi al educaţiei superioare în materie de informaţii şi securitate. A fost rector al Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" (2013-2017). Deţine titlul de doctor în cadrul Academiei Tehnice Militare, o diplomă de master în Studii de Securitate la Universitatea din Bucureşti şi o diplomă de licenţă în ingineria sistemelor de armament la Academia Tehnică Militară.