Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare

3 Octombrie 2019 Hotel JW Marriott, Bucuresti

SPEAKERI

Itai BRUN General de Brigadă (r)

Generalul de brigadă (R) Itai Brun s-a alăturat INSS (Institutul pentru Studii de Securitate Naţională/ Institute for National Security Studies), în decembrie 2018, în calitate de director adjunct pentru Cercetare şi Analiză. Ultima sa poziţie în cadrul IDF (Forţele de Apărare Israeliene) a fost cea de şef al Diviziei de Analiză a Informaţiei pe probleme de Apărare din Israel (2011-2015). Înainte de a ocupa această poziţie, a fost şeful Departamentului de Analiză din cadrul Forţelor Aeriene de Informaţii Israeliene şi directorul centrului DADO al Forţelor de Apărare Israeliene pentru Studii Militare Interdisciplinare. Acesta a pus bazele acestui centru la sfârşitul anului 2006, după cel de-al doilea Război din Liban, rămânând în fruntea centrului până în ianuarie 2011. Itai are studii în drept. Experienţa sa academică include dreptul şi ştiinţele politice. A terminat studiile de drept la Universitatea Haifa (cum laude) şi are un master în Ştiinţe Politice (Studii de Securitate şi Diplomaţie) la Universitatea din Tel Aviv (cum laude). Brun predă cursuri de informaţii şi securitate naţională la Centrul Interdisciplinar Herzliya şi la Universitatea Haifa. Cartea sa, Intelligence Analysis-Understanding Reality in time of Dramatic Changes, a fost publicată în 2015, în ebraică, iar varianta în engleză, în 2018.

Jaroslaw STROZYK General de Brigadă (r)

După o carieră în care a avut mai multe poziţii cheie în Ministerul Apărării din Polonia, Jaroslaw Strozyk este, în prezent, profesor lector la Universitatea Wroclaw. Domeniile sale de interes sunt diplomaţia, afacerile internaţionale şi analiza informaţiei. Cu o experienţă de 25 de ani în programe privind Informaţiile, acesta oferă perspectiva complexă a unui expert în dezvoltarea afacerilor internaţionale în domeniul apărării, concentrându-se în special asupra planificării strategice. Experienţa sa include activităţi în planificarea strategică şi programe multinaţionale. Este colaborator pe probleme europene şi subiecte legate de intelligence în cadrul mai multor academii şi colegii. BG J. Stróżyk a fost Director Adjunct al Diviziei de Informaţii al Statului Major Internaţional, din cadrul sediului NATO din Bruxelles (2010-2013) şi Diplomat al Poloniei pe probleme de apărare la Washington DC, până în 2016. A fost, de asemenea, Preşedinte Adjunct al Coalition Analysis Cell (2006-2007), din cadrul J2 US Central Command, din Trampa, SUA. A lucrat ca planificator în domeniul informaţiilor în cadrul Biroului Reprezentanţilor Militari Polonezi (MILREP), la sediul NATO din Bruxelles (1999-2003). Experienţa acestuia s-a extins începând cu 1997, moment din care a început să participe la numeroase Comitete NATO, inclusiv în cadrul NATO Intelligence Board şi NATO Intelligence Warning Systems. BG J. Stróżyk a urmat, printre altele, în 2012, cursurile Colegiului de Apărare NATO din Roma. Lucrarea de doctorat a generalului de brigadă (r) J. Stróżyk, Contemporary International Intelligence Cooperation, va fi publicată la finele anului 2019.

Gheorghe SAVU Gl (r) conf. univ. dr. ing.

Gl (r) conf.univ.dr.ing. Gheorghe Savu (născut în 1959) a absolvit Academia Tehnică Militară în 1984. După absolvire, a fost încadrat în Direcţia Informaţii Militare. Generalul Gheorghe Savu a lucrat 28 de ani în domeniul informaţiilor pentru apărare, de la gradul de locotenent până la cel de general-locotenent. Acesta a ocupat numeroase funcţii în domeniul tehnologiei informaţiilor, operativ şi de conducere. Ultimele sale poziţii în domeniul informaţiilor pentru apărare au fost de Şef al Direcţiei Informaţii Militare (2005-2009) şi Director General al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (2009-2012). După terminarea carierei în domeniul informaţiilor pentru apărare, Gl (r) Savu a îndeplinit funcţiile de Ministru Consilier în cadrul Rprezentanţei Permanente a României la UE (2012-2014) şi de Reprezentant Militar al României la NATO şi UE (2014-2017). Gl (r) Savu a şi-a încheiat cariera militară în anul 2017. În prezent este profesor asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea Naţională de Apărare şi Academia Naţională de Informaţii Mihai Vitezul, unde predă cursuri despre securitatea euro-atlantică, NATO, UE, lidership strategic şi diplomaţia apărării. Gl (r) Gheorghe Savu este autorul multor articole şi cărţi, ultima sa carte fiind Spionajul Militar Modern-Rolul liderului în conducerea şi dezvoltarea informaţiilor militare strategice.