Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare

3 Octombrie 2019 Hotel JW Marriott, Bucuresti

SPEAKERI

Thomas-Durell Young Lector superior la Şcoala Navală Postuniversitară şi manager de program la Centrul pentru Relaţii Civil-Militare, în cadrul Departamentului Apărării de la Washington

Dr. Thomas-Durell Young este lector superior la Şcoala Navală Postuniversitară şi manager de program la Centrul pentru Relaţii Civil-Militare, în cadrul Departamentului Apărării de la Washington. Este autorul/co-autorul a cinci cărţi, inclusiv "Anatomia instituţiilor de apărare europene post-comuniste: Mirajul modernităţii militare".

Itai Brun General de Brigadă (r), INSS, Israel

Generalul de brigadă (R) Itai Brun s-a alăturat INSS (Institutul pentru Studii de Securitate Naţională/ Institute for National Security Studies), în decembrie 2018, în calitate de director adjunct pentru Cercetare şi Analiză. Ultima sa poziţie în cadrul IDF (Forţele de Apărare Israeliene) a fost cea de şef al Diviziei de Analiză a Informaţiei pe probleme de Apărare din Israel (2011-2015). Înainte de a ocupa această poziţie, a fost şeful Departamentului de Analiză din cadrul Forţelor Aeriene de Informaţii Israeliene şi directorul centrului DADO al Forţelor de Apărare Israeliene pentru Studii Militare Interdisciplinare. Acesta a pus bazele acestui centru la sfârşitul anului 2006, după cel de-al doilea Război din Liban, rămânând în fruntea centrului până în ianuarie 2011. Itai are studii în drept. Experienţa sa academică include dreptul şi ştiinţele politice. A terminat studiile de drept la Universitatea Haifa (cum laude) şi are un master în Ştiinţe Politice (Studii de Securitate şi Diplomaţie) la Universitatea din Tel Aviv (cum laude). Brun predă cursuri de informaţii şi securitate naţională la Centrul Interdisciplinar Herzliya şi la Universitatea Haifa. Cartea sa, Intelligence Analysis-Understanding Reality in time of Dramatic Changes, a fost publicată în 2015, în ebraică, iar varianta în engleză, în 2018.

Jaroslaw Strozyk General de Brigadă (r), Polonia, fost Director Adjunct al Diviziei de Informaţii al Statului Major Internaţional, din cadrul sediului NATO din Bruxelles

După o carieră în care a avut mai multe poziţii cheie în Ministerul Apărării din Polonia, Jaroslaw Strozyk este, în prezent, profesor lector la Universitatea Wroclaw. Domeniile sale de interes sunt diplomaţia, afacerile internaţionale şi analiza informaţiei. Cu o experienţă de 25 de ani în programe privind Informaţiile, acesta oferă perspectiva complexă a unui expert în dezvoltarea afacerilor internaţionale în domeniul apărării, concentrându-se în special asupra planificării strategice. Experienţa sa include activităţi în planificarea strategică şi programe multinaţionale. Este colaborator pe probleme europene şi subiecte legate de intelligence în cadrul mai multor academii şi colegii. BG J. Stróżyk a fost Director Adjunct al Diviziei de Informaţii al Statului Major Internaţional, din cadrul sediului NATO din Bruxelles (2010-2013) şi Diplomat al Poloniei pe probleme de apărare la Washington DC, până în 2016. A fost, de asemenea, Preşedinte Adjunct al Coalition Analysis Cell (2006-2007), din cadrul J2 US Central Command, din Trampa, SUA. A lucrat ca planificator în domeniul informaţiilor în cadrul Biroului Reprezentanţilor Militari Polonezi (MILREP), la sediul NATO din Bruxelles (1999-2003). Experienţa acestuia s-a extins începând cu 1997, moment din care a început să participe la numeroase Comitete NATO, inclusiv în cadrul NATO Intelligence Board şi NATO Intelligence Warning Systems. BG J. Stróżyk a urmat, printre altele, în 2012, cursurile Colegiului de Apărare NATO din Roma. Lucrarea de doctorat a generalului de brigadă (r) J. Stróżyk, Contemporary International Intelligence Cooperation, va fi publicată la finele anului 2019.

Niculae Iancu Coordonatorul conceptului

Niculae Iancu este specialist în securitate naţională. A lucrat în domeniul cooperării militare internaţionale şi al planificării strategice, având expertiză relevantă în domeniul NATO, al operaţiunilor multinaţionale, al planificării integrate şi al politicilor publice în domeniile securităţii, apărării şi serviciilor de informaţii. Are peste 20 de ani de experienţă în domeniul cercetării în domeniul apărării şi al securităţii, precum şi al educaţiei superioare în materie de informaţii şi securitate. A fost rector al Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" (2013-2017). Deţine titlul de doctor în cadrul Academiei Tehnice Militare, o diplomă de master în Studii de Securitate la Universitatea din Bucureşti şi o diplomă de licenţă în ingineria sistemelor de armament la Academia Tehnică Militară.

Constantin Ionescu Consilier de Stat, Directorul Oficiului Informaţii Integrate, din cadrul Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale

Iulian Fota Fost consilier prezidenţial, şef al Departamentului pentru securitate naţională

Iulian Fota este licenţiat în construcţii civile şi industriale, s-a specializat în relaţii internaţionale prin studii de masterat în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi în securitate internaţională prin cursurile postuniversitare din cadrul Colegiului Naţional de Apărare şi ale Şcolii Naţionale de Apărare. A făcut parte din echipa care a lucrat la planurile şi programele pentru accedere şi integrare în NATO şi Uniunea Europeană. În prezent, este conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, iar de-a lungul timpului a ocupat diverse funcţii în sistemul public, precum consilier prezidenţial pentru securitate naţională (2009 – 2014), director al Colegiului Naţional de Apărare (2005 – 2009), consilier în cadrul Departamentului pentru integrare euro-atlantică şi politica de apărare, în Ministerul Apărării Naţionale (2001 – 2005) şi director al Colegiului Naţional de Informaţii (din 2017).

Constantin Degeratu General (r), fost şef al SMG, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională

Generalul Constantin Degeratu este fost şef al Statului Major General, funcţie pe care a ocupat-o între anii 1997 şi 2000. Constantin Degeratu are o vastă experienţă în ceea ce priveşte strategiile de securitate, de apărare, este expert în ştiinţe militare şi în conducere strategică. Este conferenţiar universitar în cadrul Universităţii Bucureşti, unde a predat „Crize şi conflicte internaţionale: prevenire şi gestionare”. De asemenea, Constantin Degeratu a predat, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, „Teoria Alegerii Raţionale; Managementul Crizelor”. Este absolvent al Academiei Militare din Bucureşti precum şi al Colegiului Naţional de Apărare, fiind şi doctor în ştiinţe militare. A ocupat şi funcţia de consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Gheorghe Savu General (r), fost şef al DGIA, fost şef al Reprezentanţei militare la NATO şi UE

Gl (r) conf.univ.dr.ing. Gheorghe Savu (născut în 1959) a absolvit Academia Tehnică Militară în 1984. După absolvire, a fost încadrat în Direcţia Informaţii Militare. Generalul Gheorghe Savu a lucrat 28 de ani în domeniul informaţiilor pentru apărare, de la gradul de locotenent până la cel de general-locotenent. Acesta a ocupat numeroase funcţii în domeniul tehnologiei informaţiilor, operativ şi de conducere. Ultimele sale poziţii în domeniul informaţiilor pentru apărare au fost de Şef al Direcţiei Informaţii Militare (2005-2009) şi Director General al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării (2009-2012). După terminarea carierei în domeniul informaţiilor pentru apărare, Gl (r) Savu a îndeplinit funcţiile de Ministru Consilier în cadrul Rprezentanţei Permanente a României la UE (2012-2014) şi de Reprezentant Militar al României la NATO şi UE (2014-2017). Gl (r) Savu a şi-a încheiat cariera militară în anul 2017. În prezent este profesor asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Universitatea Naţională de Apărare şi Academia Naţională de Informaţii Mihai Vitezul, unde predă cursuri despre securitatea euro-atlantică, NATO, UE, lidership strategic şi diplomaţia apărării. Gl (r) Gheorghe Savu este autorul multor articole şi cărţi, ultima sa carte fiind Spionajul Militar Modern-Rolul liderului în conducerea şi dezvoltarea informaţiilor militare strategice.

Silviu Rogobete Profesor de filosofie la Universitatea de Vest din Timişoara, fost consul general al României în Africa de Sud

Silviu Rogobete a revenit în funcţia de profesor, predând în domeniul filosofiei morale aplicate la Catedra de Ştiinţe Politice, Universitatea de Vest din Timişoara (2013), după ce a ocupat postul de consul general al României în Africa de Sud (2006-2013). În prezent, profesorul Rogobete este directorul şcolii doctorale de filosofie, sociologie şi ştiinţe politice, precum şi directorul Biroului de parteneriate strategice şi diasporă la Universitatea de Vest din Timişoara. Predă cursuri privind drepturile omului, antropologia filosofică şi politică, religia şi politica, diplomaţia şi afacerile externe, globalizarea şi securitatea umană. În octombrie 2016 a fost numit profesor asociat extraordinar la Universitatea Stellenbosch (Şcoala de Conducere Publică) din Africa de Sud.

Nicoleta Pauliuc Senator, vicepreşedinte al comisiei pentru apărare

Nicoleta Pauliuc este avocat şi politician român, aleasă senator în circumscripţia electorală nr. 25 Ilfov din partea Partidului Naţional Liberal în 2016. În prezent este vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii şi secretar al Grupului Parlamentar al PNL din Senatul României. Nicoleta Pauliuc a absolvit “Ştiinţe Juridice” în anul 1997, ulterior devenind avocat, membru al Baroului Bucureşti. Pe parcursul carierei sale a urmat mai multe cursuri postuniversitare, între acestea fiind Cursul de formare a mediatorilor, Cursul pentru Înalţi Funcţionari Publici, la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi Cursul Securitate şi bună Guvernare la Colegiului Naţional de Apărare.

Mihai Fifor Viceprim-ministru pentru parteneriate strategice, senator, fost ministru al Apărării Naţionale

Senator, secretar al comisiei de apărare din Senat, vicepremier pentru parteneriate strategice, fost Ministru al Afacerilor Interne, fost Ministru al Apărării Naţionale şi al Ministerului Economiei. A avut in responsabilitate industria de aparare.

Generalul-maior Iulian Berdilă comandant al Comandamentului Diviziei Multinaţionale (MNDHQ)

Generalul-maior Iulian BERDILĂ a fost numit comandant al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est pe 20 august 2019. Generalul-maior Iulian BERDILĂ s-a născut la 8 ianuarie 1971, în localitatea Galaţi. A absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, în anul 1989 şi Institutul Militar de Artilerie şi Geodezie „Ioan Vodă” de la Sibiu, în anul 1992. A fost repartizat comandant de pluton aruncătoare de proiectile reactive la Regimentul 16 Artilerie. În 1995, este încadrat comandant de pluton antitanc în cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”. În 1996, absolvă Cursul de limbă engleză din Lackland Air Force Base, SUA şi Cursul de bază pentru ofiţeri de artilerie terestră din Fort Sill, SUA. Până în august 1998 îndeplineşte funcţia de ofiţer cu sprijinul prin foc în cadrul aceluiaşi batalion şi primeşte comanda bateriei antitanc mixtă începând cu septembrie 1998. În 1999 este înaintat la gradul de căpitan, iar în iunie 2000 este încadrat la Corpul 1 Armată Teritorial pentru a instrui personalul comandamentului în cadrul cursului destinat familiarizării şi studiului aspectelor legate de interoperabilitatea cu structurile NATO. În acelaşi an, a absolvit Cursul avansat pentru ofiţeri de artilerie la Fort Sill, SUA. În perioada 2001-2003, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei Coordonarea Restructurării şi Integrării în NATO din Statul Major al Forţelor Terestre. În aprilie 2013, este numit locţiitorul şefului de stat major pentru operaţii la Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, iar în 2014, absolvă Colegiul de Război al Forţelor Terestre din SUA, obţinând al doilea masterat, în studii strategice. În perioada martie 2014-august 2015 a îndeplinit funcţia de şef de stat major al Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Începând cu septembrie 2015 a fost numit comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

General (r) Teodor Frunzeti Consilier în Departamentul pentru securitate - Administraţia Prezidenţială, fost rector al UNAp, fost şef al SMFT

Cristian Hostiuc Director editorial, Ziarul Financiar

Are 49 de ani şi lucrează în presă de 25 de ani, din anul 1993. A fost martorul şi a scris despre toate evenimentele importante economice şi de business din ultimii 30 de ani după reapariţia sistemului capitalist în România.

Ionuţ Dumitru Profesor universitar ASE

Mihai Ionescu General maior (r), Director general ISPAIM

George Tibil Monitorul Apărării şi Securităţii

Colonel (R) Consultant pentru Afaceri Europene şi Securitate la Bruxelles, a fost director adjunct pe politică de apărare la revista M.Ap.N., fost delegat al României la NATO şi cercetător în Sociologie Militară. A studiat la Colegiul European de Securitate şi Apărare şi este doctor în filosofie şi sociologie.

Marian Zulean profesor Universitatea Bucureşti

Marian Zulean este profesor abilitat la Universitatea din Bucureşti, director al sectiunii de ştiinţe sociale a ICUB şi co-director al Black Sea Area Studies Program. Este autorul a mai multor cărţi şi articole în domeniul sociologiei militare şi studiilor de securitate şi face parte din board-ul editorial al “Annual Review of Political and Military Sociology”. Este co-autor al cărţilor „Strategiile de securitate naţională în spaţiul euroatlantic” (bestseller Tritonic 2017) şi "Politica de Securitate naţională"(Polirom, 2007).

Ştefan Danilă General (r), Dr. - coordonator proiect Monitorul Apărării şi Securităţii

Este primul general de forţe aeriene numit în funcţia de şef al Statului Major General (Statul Major al Apărării). Fost pilot de supersonice, comandant a două baze aeriene, fost consilier al Primului Ministru şi al ministrului Apărării Naţionale. Doctor în Ştiinţe militare. Expert în domeniul instituţiilor internaţionale de securitate.