Conferinţă MAS | Constantin Ionescu: Problema capitalului uman este a doua cea mai mare vulnerabilitate a României

Constantin Ionescu, consilier de stat, a precizat, joi, la Conferinţa Monitorului Apărării şi Securităţii, că problema capitalului uman, din cauza exodului, este a doua cea mai mare vulnerabilitate a României.

poza

„În iulie, gazele româneşti, în urma Ordonanţei 114, au ajuns cu 33% mai scumpe decât gazele de import. Media energiei a fost de 550 de lei pe MWh, în timp ce media în Cehia, Slovacia şi Ungaria se situa între 46-54 euro, aproape de trei ori mai mult”, a declarat, joi, consilierul de stat Constantin Ionescu, în cadrul Conferinţei „Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de apărare", organizată de Monitorul Apărării şi Securităţii.

Constantin Ionescu a precizat că toată această situaţie, în ceea ce priveşte gazele, este o vulnerabilitate.

În ceea ce priveşte securitatea naţională extinsă, Ionescu spune că o ameninţare foarte mare în acest sens poate veni şi din interior. „Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să rezolvi problemele din cercul tău. Iar cea mai mare problemă nu este cea a vulnerabilităţilor materiale”, a precizat Constantin Ionescu.

Consilierul de stat a vorbit şi despre valorile câştigate de România după Revoluţia din 1989, menţionând libertatea de circulaţie a românilor. Libertate, care, în opinia lui Ionescu a dus şi la exodul românilor în străinătate.

„Am mai căpătat libertatea de circulaţie, cu toate că problema capitalului uman este a doua mare vulnerabilitate a României în momentul de faţă. Nu este vina lor că pleacă spre prosperitate, este vina noastră cu nu putem să le oferim ce vor aici”, a precizat Ionescu.

În contextul exodului foarte mare al românilor şi discutând despre vulenerabilităţile interne pe care România le are, Constantin Ionescu a menţionat cazului unui român din Spania, care, în trei săptămâni de vacanţă, nu a reuşit să rezolve o problemă în România.

„Un cetăţean român nu reuşeşte să–şi rezolve o problemă în trei săptămâni de vacanţă în România, iar în Spania, pentru că cei de la primăria de acolo nu au putut să o rezolve într-o zi, funcţonarii de acolo au venit la el acasă cu problema rezolvată”, a mai precizat Ionescu.

Constantin Ionescu este consilier de stat, directorul Oficiului Informaţii Integrate din cadrul Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale.

Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) organizează joi, la Hotelul Marriott din Bucureşti, Conferinţa pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare", un forum pentru dezbateri cu invitaţi de marcă din România şi din străinătate. Printre subiectele care vor fi abordate la eveniment se numără "interesele naţionale fundamentale şi ameninţările la adresa securităţii naţionale", "capacitatea României de a garanta securitatea naţională" şi conceptul de "securitate naţională a României" în context internaţional.

Pornind de la premisa că "securitatea naţională reprezintă bunul public cel mai de preţ al naţiunii", participanţii la conferinţă, printre care se numără dr. Thomas-Durell Young, generalul israelian (r.) Itai Brun, generalul polonez (r.) Jaroslaw Strozyk, vor analiza semnificaţiile conceptului de securitate naţională în contextul transformărilor din sistemul internaţional, în special în spaţiul euro-atlantic.

Obiectivele Conferinţei se referă la înţelegerea importanţei securităţii şi apărării naţionale de către cetăţenii României, la cunoaşterea rolului instituţiilor, la transparenţa utilizării fondurilor publice, la implicarea cetăţenilor în deciziile strategice şi identificarea principalelor obiective şi soluţii ale viitoarei Strategii Naţionale de Apărare.

ȘTIRI
Imaginea articolului Sondaj: 34,4% dintre moldoveni doresc unirea cu România | În cazul unui conflict Rusia-Ucraina, 43,1% dintre cetăţenii moldoveni cred că Republica Moldova ar trebui să rămână neutră 8 feb 2022

Sondaj: 34,4% dintre moldoveni doresc unirea cu România | În cazul unui conflict Rusia-Ucraina, 43,1% dintre cetăţenii moldoveni cred că Republica Moldova ar trebui să rămână neutră

citește mai mult
Imaginea articolului General (r) Sergiu Medar, despre securitatea naţională: România a fost primul stat care a pus HUMINT, SIGINT şi IMINT într-un singur loc, pentru analiză 16 feb 2021

General (r) Sergiu Medar, despre securitatea naţională: România a fost primul stat care a pus HUMINT, SIGINT şi IMINT într-un singur loc, pentru analiză

citește mai mult